Ik ben niet bang voor honden

Het is een héél enorm vaak gehoorde zin, wanneer wij met een hond lopen die niet vriendelijk reageert naar of bang is voor onbekende mensen -vaak honden met een volle rugzak ook- en wanneer wij ruimte vragen om te passeren. Bij ons rond het pand maar ook daarbuiten.

We vragen niet zonder reden om die ruimte, en ook wanneer we direct al uitleggen dat de desbetreffende hond om wat voor een reden dan ook, direct of indirect contact (nog) niet trekt, krijgen we deze reactie toch nog vaak terug.

We denken daarom dat een beetje verdere uitleg rondom ons verzoek wellicht geen kwaad kan, vooral ook omdat er in deze maatschappij écht meer honden zijn die (een beetje) ruimte nodig hebben.

 

Voor een bange, onzekere, bozige, wantrouwende of éénkennige hond, of bijvoorbeeld een hond die pijn heeft en zich daardoor snel bedreigd voelt door de dichte nabijheid van 'de mens' die hij of zij niet kent (dit kan 1 meter zijn maar ook 10, bij wijze van spreken), ook vaak zeker niet aangehaald wil worden, maakt het écht niet uit of u of jij wel of niet bang bent voor honden. Dat is absoluut geen vraagstuk voor een hond, de hond in kwestie is enkel bezig met zijn of haar gevoel, en dat is hoe dan ook een gevoel van ongemakkelijkheid.

Afhankelijk van het coping mechanisme van de hond in kwestie en zijn emoties, kan een hond die zeer ongemakkelijk, bang, onzeker of boos wordt van in hele dichte nabijheid van onbekende mensen verkeren, eigenlijk 3 dingen doen. En dat is vechten (uitvallen, soms zelfs bijten), vluchten (in paniek raken en weg willen) of verstarren (aan de grond genageld staan en niets meer durven). Het behoeft vast geen verdere uitleg dat we bovenstaande ten allen tijde willen voorkomen. 

We beschermen u en jou, maar óók de hond in kwestie. Die vooral vertrouwen moet krijgen, dat wij als hun tijdelijke mensenmaatje ze niet in situaties brengen waar ze juist zoveel moeite mee hebben of zelfs trauma hebben opgelopen.
Juist dan leren (de meeste) honden na verloop van tijd meer en meer te ontspannen. En is 'al die ruimte' op den duur minder nodig. Alhoewel sommige honden ook gewoon nooit van het gezelschap van voor hun onbekende mensen gaan houden.

Ter illustratie, op de foto zien jullie onze topper Kay. Een hond die erg zenuwachtig wordt van mensen die hem van dichtbij willen passeren, of die hij van dichtbij moet passeren. Kay ziet er daarbij ook nog eens enorm knuffelbaar uit. Hem aanhalen als onbekende is voor Kay echter geen optie. Daar kunnen we heel veel van vinden, maar wij mensen hebben dat vooral te respecteren, is onze bescheiden mening. Kay is, wanneer hij je eenmaal kent, trouwens wel een levensechte knuffelbeer hoor.<3

We hopen oprecht dat dit het eea. verduidelijkt (heeft) en daarom is delen van dit artikel wellicht zinnig (maar niets hoeft natuurlijk:D).

Bij voorbaat veel dank voor het begrip en de ruimte voor hen die dat nodig hebben.

Team Noordbroek

Dierenopvang ‘t Noordbroek

Social Media