Heilige & Legendarische honden

In het oude Egypte tonen wandschilderingen aan, dat de mens destijds reeds veel gebruik maakte van dieren, bijvoorbeeld voor de jacht.

Behalve honden werden ook diersoorten die we vandaag niet meer als gedomesticeerde dieren kennen, zoals hyena's, door de Egyptenaren gehouden.

Goden, zoals Anubis, kregen (voor een deel) het uiterlijk van dieren en men was zich bewust van de specifieke eigenschappen van dieren.


Anubis

Anubis is de Egyptische god van de onderwereld. Hij wordt afgebeeld met een hoofd van een jakhals of hond. In de oudste graftombes zijn ingegraveerde gebeden aan deze god te vinden.

Hij had vele taken, zoals het toezicht houden op de mummificatie, het leiden van de zielen door de onderwereld en hun kennis en geloof van de goden testen.

Hij plaatste hun harten op de Weegschaal van rechtvaardigheid en de slechte harten voerde hij aan Ammit (een vrouwelijke demon).

 

Kerberos

Kerberos is een monsterlijke hond met drie koppen uit de Griekse mythologie. Hij was samen met zijn broer Orthros ( een tweekoppige hond) de bewaker van de onderwereld (Hades). Hij zorgde ervoor, dat de doden de onderwereld niet konden verlaten en dat de levenden de onderwereld niet konden betreden. Hij verslond iedereen die probeerde te ontsnappen.

 

Argos


De Griekse schrijver Homerus (800 v. Chr.-750 v. Chr) schreef twee epische gedichten over de Griekse helden, de Ilyas en de Odyssee. In de Odyssee was Argos de hond van Odyssee.

 

Argos raakte zwaar verwaarloosd nadat zijn baas ten strijde trok tegen Troje. Odyssee keerde na twintig jaar terug. Ondanks het feit dat hij als een bedelaar verkleed was, herkende Argos zijn baas meteen.

Zodra hij zijn baas zag, zou hij hebben gekwispelstaart en zijn oren plat in zijn nek hebben gelegd.

Hierna zou hij, na een laatste blik op zijn baas te hebben geworpen, zijn gestorven.

Guinefort van Bourgondië


St. Guinefort was een Franse windhond die in de dertiende eeuw werd gezien als een volksheilige. Er zijn bij zijn graf veel wonderen aan hem toegeschreven. Volgens de legende ging zijn baas, een ridder, uit jagen en liet zijn baby achter in de zorgen van Guinefort. Toen hij weer thuiskwam, was het een chaos in de kinderkamer en was het wiegje omgegooid. Guinefort kwam hem met bebloede poten tegemoet. De ridder nam aan, dat Guinefort zijn kind had vermoord en doodde hem met zijn zwaard. Vervolgens hoorde hij zijn zoontje huilen en vond hem onder het omgevallen wiegje, samen met een dode gifslang. Het besef daagde, dat Guinefort het kind had gered van een gifslang. Om de hond te eren, werd de hond in een bron begraven en werden er bomen omheen geplant. Toen lokale dorpelingen en boeren van dit verhaal hoorden, werd de bron een pelgrimsoord. Kinderen werden er naartoe gebracht om immuun te worden tegen ziektes of te genezen.

Bobbie


Bobbie is een foxterriër uit de stripboekenreeks "Kuifje" van de Belgische striptekenaar Georges Rémi (Hergé). De eerste aflevering, "Kuifje in het land van de Sovjets," verscheen in 1929. De oorspronkelijke naam van Bobbie is Milou. Samen met Kuifje is hij het enige personage dat in alle afleveringen verschenen is. Hij verstaat en praat met mensen en maakt regelmatig komische opmerkingen.

Voordat Captain Haddock verscheen, was hij ook vrij cynisch. Dat element verdween uit zijn karakter zodra Captain Haddock in de stripserie verscheen. Bobbie is een moedige en onbevreesde hond. Hij redt Kuifje uit gevaarlijke situaties en waarschuwt hem voor boeven.

De enige angst die hij kent is voor spinnen. Hij is dol op botten.

Pluto

 

De bloedhond Pluto is door de Walt Disney Studio bedacht. Hij verscheen voor het eerst in 1930 in de tekenfilm "The Chaingang".
Hij heette toen nog Rover. De naam Pluto kreeg hij waarschijnlijk door de ontdekking van de gelijknamige planeet in datzelfde jaar. Pluto was eerst het huisdier van Minnie Mouse, maar uiteindelijk werd hij het huisdier van Mickey Mouse. Pluto is één van de enige disneyfiguren die zich niet als een mens gedraagt of kleedt, maar gewoon een hond is. Hij is een wat dommige, komische, avontuurlijke en vrolijke hond.

 

Goofy

 

Goofy is een cartoonfiguur die in 1932 door de Walt Disney Studio is bedacht. Zijn uiterlijk is gebaseerd op een Australische dingo. Goofy is een onhandige, vergeetachtige en slungelige hond.

Hij is de beste vriend van Donald Duck en Mickey Mouse. Eerst was hij altijd samen te zien met Mickey Mouse in "Mickey's Revue", later kreeg hij zijn eigen serie.

In de Tweede Wereldoorlog was hij de mascotte van een Amerikaanse legereenheid.

 

Lassie

 

Lassie is een fictieve Schotse Collie die bedacht werd door de schrijver Eric Knight. In 1943 werd zijn boek verfilmd. Lassie werd een groot succes en er volgde tot 1951 zes andere films.

De actrice Elisabeth Taylor heeft haar bekendheid voor een deel aan deze films te danken. In 1954 begon een 19 jaar durende serie. Sindsdien bestaat er speelgoed van Lassie en verschijnt Lassie in tv-programma's, op de radio, in boeken en andere media.

 

Snoopy

 

In 1950 verscheen Snoopy voor het eerst als de hond van Charlie Brown in de stripboekenserie "Peanuts". Peanuts was één van bekendste en invloedrijkste strips gemaakt door Charles Schulz. De strip verschijnt nog steeds. Snoopy is een beagle die niet kan praten. Hij is wat zwaarmoedig, fantaseert graag en denkt veel na.

Hij houdt van bier en pizza en haat kokossnoepjes.

 

Scooby Doo


Scooby Doo is een Duitse dog met een spraakgebrek uit de gelijknamige tekenfilmserie "Scooby Doo". Deze Amerikaanse serie van Hanna-Barbera kwam in 1969 voor het eerste op televisie. Scooby Doo is de levensgezel van Shaggy, een amateurdetective. Ze hebben samen een bedrijfje dat "Mystery Inc." heet. De mysteries waar ze mee te maken krijgen, hebben vaak met geesten en spoken te maken.

Ze zijn allebei vreselijk bang en hebben altijd honger. Hun vrienden moedigen ze altijd aan om achter de boeven aan te gaan en zo belanden ze regelmatig in gevaarlijke situaties.

Peritas


Peritas was de hond van de Griekse heerser Alexander de Grote (356 v. Chr tot 323 v. Chr.). Het verhaal gaat, dat toen Alexander de Grote en zijn troepen omsingeld werden door de Perzische heerser Darius III, Peritas zijn baas redde. Hij zou hebben voorkomen, dat Alexander de Grote werd vertrappeld door een olifant door aan zijn bek te hangen.

Hierdoor zorgde hij ervoor, dat Alexander de Grote zijn veroveringen kon afmaken en nooit vergeten zou worden.

Pompey

 

Pompey was de mopshond van Willem van Oranje (1533-1583). Pompey zou Willem van Oranje gered hebben van een aanslag op zijn leven. Toen Willem in zijn legertent sliep, probeerden moordenaars binnen te sluipen. Pompey hoorde ze echter en sloeg aan. Vervolgens probeerde hij Willem te wekken door hem te krabben. Toen dit niet hielp, sprong hij op Willems gezicht. Op het praalgraf van Willem van Oranje in Delft is Pompey te zien aan zijn voeten.
De verering van mopshonden door het huis van Oranje hield aan na de dood van Willem van Oranje. Doordat Willem III (1650-1702) ook koning van Engeland werd door zijn huwelijk met Mary II werden mopshonden ook in Engeland en de VS populair.

 

Balto

 

Balto was een sledehond die in 1923 in Nome (Alaska) geboren werd. Zijn taak was het rondbrengen van voorraden naar mijnwerkers in de omgeving. In 1925 werd in Nome bij een paar kinderen de dodelijke ziekte difterie geconstateerd. Zonder serum zou de ziekte zich razendsnel verspreiden en de andere kinderen besmetten.

 


Het dichtstbijzijnde serum was in een ziekenhuis dat honderden kilometers verder weg lag. Transport via trein, schip of vliegtuig was onmogelijk. Er werd besloten, dat de sledehonden de enige manier van transport waren. De Noor Gunnar Kassen leidde de expeditie. De reis zou 13 dagen duren.

Op de terugweg stak een zware sneeuwstorm op en daalden de temperaturen drastisch. Kassen had de hoop al bijna opgegeven, maar Balto wist het team veilig naar Nome terug te brengen. Balto en het team werden beroemd. In New York staat een levensgroot beeld van Balto.


Rin Tin Tin


In de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk werd een Amerikaanse korporaal erop uit gestuurd om een geschikt stuk land te vinden voor een vliegveld. Hij trof een bijna volledig door bombardementen vernietigd Duits kamp aan. Alleen een hondenkennel stond nog overeind. De Duitsers, evenals de geallieerden, gebruikten honden voor velerlei taken zoals bewaking, het versturen van boodschappen en het rondbrengen van eerste hulpmiddelen. Op het eerste gezicht zag hij alleen maar dode honden, totdat hij een geluid hoorde en een Duitse Herdershond met vijf puppy's ontdekte. Hij nam ze mee naar zijn basis en gaf de moeder en drie puppy's aan andere soldaten. Hijzelf hield een mannetje en een vrouwtje. Hij gaf ze de naam Nanette en Rin Tin Tin, naar de toen populaire Franse gelukspoppen. Hij nam ze overal mee naartoe. Aan het einde van de oorlog slaagde hij erin om ze mee naar Amerika te nemen. Nanette stierf daar aan een longontsteking. Rin Tin Tin werd uiteindelijk door Hollywood ontdekt en werd een wereldberoemde filmhond. In 1929 had Rin Tin Tin de meeste stemmen voor een Oscar voor beste acteur gekregen. Hij kreeg hem echter niet, omdat de Acadamy vond, dat alleen een mens ervoor in aanmerking kwam. In 1932 stierf Rin Tin Tin.


Hachiko

 

Hachiko was een Japanse Akita hond. In 1924 nam een professor uit Tokyo de goudbruine hond als huisdier.

Gedurende het leven van zijn baasje begeleidde hij hem altijd naar het Shibuya Station in Tokyo en begroette hem altijd bij terugkomst. Dit duurde tot mei 1925 toen de professor nooit meer terugkeerde.

 

Hij overleed aan een hersenbloeding. Gedurende de daaropvolgende negen jaar wachtte Hachiko elke dag op het station op de terugkomst van zijn baasje. Vanaf de publicatie van zijn verhaal in 1932 begonnen mensen hem op het station te voeren en te verzorgen. Hachiko stierf in maart 1935 op straat aan kanker. In 1934 werd er in aanwezigheid van Hachiko zelf een standbeeld van hem onthuld op het Shibuya Station.

 

Laika, Strelka en Belka

De Russische hond Laika was één van de eerste dieren in de ruimte en de eerste hond die in een baan om de aarde draaide.

De zwerfhond Laika werd uitverkozen om in 1957 de Sputnik 2 te bemannen.

Ze stierf binnen een uur na lancering door de stress en hitte. Dit leidde tot veel internationale verontwaardiging.
Strelka en Belke werden in 1960 voor één dag de ruimte ingestuurd in de Sputnik 5. Ze overleefden deze missie.

 

Social Media